Rita Skov Possienke

Meditativ gudstjeneste og indiansk inspireret fløjtemusik

i Kasted kirke  8. november kl. 19.30

Efteråret har sænket sig over landet, dagene er blevet korte, og der er mørkt ude om aftenen nu. De sidste roer er høstet på marken, frugt og nødder er plukket, og forrådskamrene er fulde. Det betyder, at naturen er ved at gå til ro. Vinden rusker i træerne, de smukke efterårsduftende blade falder og nedbrydes i det våde græs.  Nedfaldne æbler rådner på den våde jord, og det kan synes vemodigt med al den forgængelighed; Men det er jo også netop her, kernerne blotlægges og spiren til nyt liv opstår.

I Kasted kirke inviterer vi den 8. november kl. 19.30 indenfor til en stemningsfyldt gudstjeneste, hvor vi vil reflektere over livets cyklus under temaet ”Guds omsorg”.

Fløjtenisten Stig Turumoi kommer og ledsager meditationen med stille blid musik - spillet  på flere forskellige fløjter med inspiration fra nordamerikansk indianer tradition, og endelig skal vi naturligvis også synge nogle af vore gamle kendte og elskede efterårssalmer.

Rammen om det hele er den lille hyggelige kirke, som  er unik ved det, at den som den ene af bare to kirker i hele landet   er uden elektricitet i lysekronerne. Hele kirken er oplyst af stearinlys.

Præst: Rita Skov Possienke.

 

Meditativ gudstjeneste

Når efteråret har sænket sig over landet, dagene er blevet korte, og der er mørkt ude om aftenen nærmere bestemt den 8. november kl. 19.30, inviterers til ”stillegudstjeneste” i Kasted Kirke. Det er da nogen tid siden, vi holdt høstgudstjeneste, en gammel tradition for at fejre, at kornhøsten er kommet i hus. I virkeligheden kan høstbegrebet udvides til at omfatte alt fra det første purløg i haven eller altankassen over sommerens bær og andre afgrøder frem til de sidste roer er høstet på marken, og de sidste æbler, pærer og nødder er plukket. Mens naturen nu er ved at gå til ro, og før vi vender blikket frem mod advent og jul, hvor vi atter fejrer Lysets kommen til verden, vil vi denne aften reflektere over livets cyklus, hvor begreber som ”Guds omsorg” og ”Taknemmelighed” vil blive tematiseret.

Lidt om forløbet:

Vi vil sidde i stearinlysenes skær, synge de kendte og elskede høst/efterårssalmer, og som ordet ”stillegudstjeneste” siger, indtager stilheden en fremtrædende plads i gudstjenesten. Rammen vil dog være den autoriserede gudstjeneste-liturgi med dens sang, bøn og tekstlæsning. På prædikenens plads er selve meditationsdelen. Her vil blive læst en tekst, men i stedet for at jeg udlægger den, vil der være pauser med stilhed, hvor gudstjenestedeltagerne selv får lejlighed til at reflektere og forholde sig til ordene. Jeg siger lidt ind imellem og giver anvisninger på ord og nøglepositioner for inspiration, så ingen skal føle sig ladt alene i arbejdet.

Vi slutter med altergang, velsignelse og et stykke musik.

Rita Skov Possienke